ΤΡΕΙΛΕΡ-ΔΙΚΟ ΜΟΥ

« Υπάρχει και η στροφή του «Τρελού», μην μας ξεχνάτε!!!!

Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Συνεχίζονται οι ψεκασμοί σε Μακεδονία και Θράκη για τα κουνούπια

Θετική η αποτίμηση της καταπολέμησης των κουνουπιών, σύμφωνα με την ΠΑΜ-Θ

Θετικά χαρακτηρίζει, σε ανακοίνωσή του, τα αποτελέσματα της καταπολέμησης των κουνουπιών στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης ο περιφερειάρχης, Γεώργιος Παυλίδης, ο οποίος ζητά τη συνεργασία όλων των συμπολιτών και τονίζει ότι η περιφέρεια θα εξαντλήσει κάθε μέσο για την επιτυχία του έργου.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το τι άλλαξε φέτος ως προς το συγκεκριμένο πρόγραμμα, συνολικής δαπάνης 4 εκατ. ευρώ για τη διετία 2015-16, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης αγροτικής οικονομίας και κτηνιατρικής, Σωτήρης Παπαδόπουλος σημειώνει ότι «έχει αλλάξει η ημερομηνία έναρξης της καταπολέμησης. Φέτος ξεκίνησε σχεδόν ενάμιση μήνα νωρίτερα (στα πρώτα στάδια της εκκόλαψης των αυγών). Στις 25 Απριλίου έγιναν οι πρώτες επεμβάσεις για την καταπολέμηση και στις 4 Μαΐου υπογράφηκαν οι νέες συμβάσεις για τη νέα περίοδο 2015-16.

Αναφορικά με τη μέθοδο που ακολουθείται, ο αντιπεριφερειάρχης εξήγησε ότι είναι οι παραδοσιακοί ψεκασμοί από εδάφους. «Τη Δευτέρα είχαμε σύσκεψη στο υπουργείο επιδιώκοντας τη μείωση της επιτρεπόμενης απόστασης καταπολέμησης με ακμαιοκτονία από αέρος από τα 2 χλμ στα 500 μέτρα στους οικισμούς. Αν το καταφέρουμε θα γίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, γιατί στην Ευρώπη και την Αμερική ήδη ψεκάζουν πάνω από τους οικισμούς με τα συγκεκριμένα φάρμακα. Επιδιώκουμε λοιπόν να εφαρμόσουμε μία διεθνή τακτική που δεν εφαρμόστηκε ποτέ στη χώρα μας".

Οι ψεκασμοί, σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, γίνονται περιοδικά ανά 20 ημέρες «όσο ορίζει δηλαδή η βιολογία του κουνουπιού που είναι στις 25 ημέρες, εμείς θα ψεκάζουμε την ίδια περιοχή. Βγαίνει πρόγραμμα σε εβδομαδιαία βάση. Από την Παρασκευή ανακοινώνεται και αποστέλλεται στους δήμους ως προς το ποιες εφαρμοστικές περιοχές θα ψεκαστούν. Αυτό αφορά τον επίγειο ψεκασμό. Η καινοτομία ήταν ότι εμείς βάλαμε περιφορές όχι στρέμματα. Δηλαδή οι ανάδοχοι που θα ψεκάζουν θα το κάνουν με βάση τις περιφορές που θα ορίζουμε εμείς και επί μία-δύο ημέρες θα ψεκάζουν τη συγκεκριμένη περιοχή. Το σημαντικό είναι ότι εξασφαλίσαμε την αρωγή των δήμων, όχι οικονομικά, αλλά μέσω της παρουσίας των προέδρων ή μελών των τοπικών συμβουλίων κατά την εφαρμογή του ψεκασμού στην περιοχή τους. Έτσι αφενός ελέγχεται ο ανάδοχος και αφετέρου υποδεικνύονται και σημεία τα οποία διαφεύγουν της προσοχής του αναδόχου».

Ως προς την αποτίμηση των αποτελεσμάτων αυτή επιτυγχάνεται «κυρίως από τις μαρτυρίες των κατοίκων και από την έλλειψη παραπόνων. Αφενός οι ανάδοχοι παίρνουν δείγματα τα οποία κοινοποιούν στην περιφέρεια και για την προνυμφοκτονία από τα λιμνάζοντα νερά, ενώ έχουνε βάλει και παγίδες για τα ακμαία αυτά τα οποία μας τσιμπάνε. Από τα μέχρι τώρα δείγματα λοιπόν βλέπουμε ότι οι πληθυσμοί είναι χαμηλοί. Φαίνεται ότι έχουμε θετικά αποτελέσματα. Οι πρώτες επεμβάσεις αποδεικνύονται πολύ καθοριστικές για την εξέλιξη του πληθυσμού. Κανείς δεν λέει ότι δεν θα χουμε κουνούπια, ευελπιστώ ότι δεν θα ναι σε τόσο μεγάλο πληθυσμό. Αν και οι πλημμυρισμένες εκτάσεις είναι σε εκτεταμένη μορφή και περιμένουμε μεγάλο αριθμό, πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να ελέγξουμε αυτόν τον πληθυσμό σε ανεκτά όρια ως προς την όχληση και κυρίως ως προς την εμφάνιση κρουσμάτων του ιού του δυτικού Νείλου» εξηγεί ο αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς τομέα.
 
περισσότερα: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου