ΤΡΕΙΛΕΡ-ΔΙΚΟ ΜΟΥ

« Υπάρχει και η στροφή του «Τρελού», μην μας ξεχνάτε!!!!

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Β’ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΤΩΝ ΑΝ.ΕΛ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΑΖΑΡΙΔΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜ. ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ













Γραφείο Γ.Λαζαρίδη
Πολυτεχνείου 27-29, 546 25 Θεσσαλονίκη
Τηλ : 2310 545503 - fax : 2310 545569

Βουλής 4, 105 62 Αθήνα
Tηλ.: 210 3225124 - fax : 210 3706011
Ε-mail: giorlazaridis@gmail.com
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στο πλαίσιο της συζήτησης της Επίκαιρης Επερώτησης των ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ στην Ολομέλεια (12.02.16), με θέμα τα ζητήματα του αγροτικού κόσμου, τοποθετήθηκε ο Βουλευτής & τομεάρχης Αγροτικής Πολιτικής των ΑΝ.ΕΛ. Γιώργος Λαζαρίδης.
Ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του Κινήματος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, κατέθεσε, ακόμη μια φορά, συγκεκριμένες προτάσεις για την Αγροτική πολιτική, με προσανατολισμό στις παραδοσιακές ελληνικές καλλιέργειες, όπου η πατρίδα μας έχει συγκριτικό πλεονέκτημα. Αναφέρθηκε αναλυτικά στην λανθασμένη αγροτική πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, που μέσω στρεβλών επιδοτήσεων, αλλά και λανθασμένων επιλογών, όχι μόνο δεν ωφέλησαν αλλά αντίθετα έβλαψαν τον αγροτικό τομέα. Αποτέλεσμα ήταν η συρρίκνωση της γεωργίας και η εγκατάλειψη της υπαίθρου από τους κατοίκους της.
Ο Γιώργος Λαζαρίδης αφού κάλεσε την ηγεσία του Υπουργείου να αναγνωρίσει τα δικαιώματα και να οριοθετήσει τις υποχρεώσεις της κάθε αγροτικής εκμετάλλευσης, με στόχο την αύξηση του αγροτικού εισοδήματος, κάλεσε τους αγρότες να αποδεχθούν την πρόσκληση του υπουργού αλλά και του πρωθυπουργού για διάλογο, τονίζοντας ότι μόνο από τον διάλογο μπορούμε να ελπίζουμε σε λύση.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της τοποθέτησής του:
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Συζητούμε σήμερα για έναν τομέα της οικονομίας, ο οποίος κάποτε μαζί με τον τουρισμό ήταν στην πρώτη γραμμή, τη γεωργία. Είναι ένας τομέας που υπέστη μια πρωτοφανή συρρίκνωση που όμοια δεν υπάρχει. Τη δεκαετία ’70-’80 η γεωργία συμμετείχε με ποσοστό 20% περίπου στο ΑΕΠ. Όταν, όμως, το 1981 μετά την είσοδό μας στην ΕΟΚ άρχισαν να έρχονται οι επιδοτήσεις, αντί να τις αξιοποιήσουν για την βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων στα οποία αποδεδειγμένα είχαμε συγκριτικό πλεονέκτημα και να ανεβάσουν την παραγωγικότητα, κατηύθυναν την αγροτική παραγωγή με μοναδικό κριτήριο την είσπραξη αυτών των κοινοτικών ενισχύσεων. Έστρεψαν τη γεωργία προς τα επιδοτούμενα προϊόντα, εγκαταλείποντας ακόμα και παραδοσιακές ελληνικές καλλιέργειες, όπως τα όσπρια ή άλλες καλλιέργειες όπως οι ζωοτροφές, με αποτέλεσμα οι διατροφικές ανάγκες του πληθυσμού να καλυφθούν με την μεγάλη αύξηση των εισαγωγών. 
Χαρακτηριστικά, στη Θεσσαλία ξεριζώθηκαν πολλές εκτάσεις με αμυγδαλιές. Παράλληλα, υποχώρησε η ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων και δεν υπήρξε χωροταξικός σχεδιασμός των εκτάσεων του χρησιμοποιούνταν για καλλιέργεια. 
Αξίζει να θυμηθούμε και τους αμαρτωλούς συνεταιρισμούς που έγιναν, όχι για την εξυπηρέτηση των αγροτών και της γεωργίας, αλλά για την αποκατάσταση κομματικών στελεχών. Ξέρετε ποίου χρώματος. Πράσινου χρώματος, όχι γιατί ήταν βέβαια φυσιολάτρες. Για άλλο λόγο ήταν το πράσινο. 
Το 1990 η γεωργία είχε ήδη πέσει στο 11% με 11,5% του ΑΕΠ και το Δεκέμβριο του 2014 η γεωργία είχε συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο στο 3,5%. Τι κάνατε, κύριοι, για να σταματήσετε αυτή την κατρακύλα; Τίποτα! Φυσικά αυτά τα χρόνια δεν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Άλλοι κυβερνούσαν. 
Για να γίνει πιο αντιληπτό το μέγεθος της εγκατάλειψης, θα σας παραθέσω μερικούς αριθμούς. Το 1961 παράγονταν 12.586 τόνοι φακές. Το 2011 η παραγωγή έπεσε στους 2.856 τόνους, δηλαδή περίπου στο ένα έκτο. Το 1961 παράγονταν 13.365 τόνοι ρεβίθια, το 2011 2.200 τόνοι, κι εδώ στο ένα έκτο. 
Από τα πέρατα της γης εισάγουμε όσπρια, για να φτιάξουμε παραδοσιακά ελληνικά φαγητά: φασόλια από την Κίνα, μαυρομάτικα από το Περού και τη Μαδαγασκάρη, φακές από τον Καναδά, ρεβίθια από το Μεξικό και την Τουρκία, κουκιά από τη Συρία.
Κάποια παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα, ο χαλβάς, το ταχίνι, το κουλούρι, παράγονται με σουσάμι. Το 2011 η παραγωγή μας σε σουσάμι ήταν τριάντα τρεις τόνοι. Το 1961 ήταν 6.374 τόνοι. Δηλαδή, η παραγωγή συρρικνώθηκε στο ένα προς διακόσια. 
Η παραγωγή ξηρών καρπών έφθινε και αυτή. Αμύγδαλα, φουντούκια, φιστίκια Αιγίνης κλπ. εγκαταλείφθηκαν όλα. Ακόμη και καρύδια εισάγουμε σήμερα από την Καλιφόρνια και τη Γεωργία. Βέβαια, τελευταία στα καρύδια υπάρχει μια αύξηση στην παραγωγή. 
Ένα από τα βασικά φυτά που καλλιεργείται για ζωοτροφή είναι ο σόργος. Και το 2011 καλλιεργήσαμε μόνο ογδόντα τέσσερις τόνους σόργου σε σχέση με 8.775 τόνους το 1961. 
Σημαντικότατη πτώση έχει και η παραγωγή λεμονιών, που από τους 216.874 τόνους που παρήγαγε η χώρα μας το 1981, έπεσε στους 70.314 τόνους το 2011.
Φυσικά, γι’ αυτά τα οδυνηρά αποτελέσματα, όπως είπαμε, πρέπει να απολογηθούν αυτοί που διακυβέρνησαν αυτά τα χρόνια τη χώρα. 
Επίσης, ας μην ξεχνάμε και το κλείσιμο της Αγροτικής Τράπεζας, που ήταν ένας σοβαρός μοχλός ανάπτυξης στο πλευρό του αγρότη. 
Η Κυβέρνηση σήμερα καλείται να αλλάξει αυτό το κλίμα και τους δείκτες. Είναι δύσκολο το έργο, αλλά θα το παλέψει για το καλό της πατρίδας και των Ελλήνων. Οι προσπάθειες γίνονται και συμμετέχουμε όλοι. Αυτό έδειξε και η παρουσία του Παναγιώτη Σγουρίδη στο Υπουργείο Ανάπτυξης, στην προηγούμενη κυβέρνηση, όπου προώθησε θέσεις και προτάσεις του κινήματός μας για την ανακούφιση του αγρότη και την ανάπτυξη της γεωργίας.
Θα πρέπει να αναγνωριστούν τα δικαιώματα και να οριοθετηθούν οι υποχρεώσεις της κάθε αγροτικής εκμετάλλευσης. Στόχος πρέπει να είναι η αύξηση του αγροτικού εισοδήματος.
Μια από τις πρώτες προτεραιότητες είναι η αξιοποίηση της βιοποικιλότητας και της διατροφικής αξίας των προϊόντων μας. Για παράδειγμα, τα ολλανδικά χοιρινά τρέφονται με 25% καλαμπόκι και τα δικά μας με 60% και, όμως, πωλούνται στην αγορά στην ίδια τιμή. 
Τα νέα μέτρα είναι πράγματι δυσάρεστα, είτε σε ό,τι αφορά στο ασφαλιστικό είτε στο φορολογικό. 
Πρέπει, βέβαια, να επισημάνουμε και ορισμένα σημεία που για πολλά χρόνια αγωνιζόταν ο αγροτικός κόσμος και σήμερα υλοποιούνται. Η τεκμαρτή εργασία, που ήταν και από τις βασικές θέσεις στο πρόγραμμα του κινήματός μας, των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, είναι η αναγνώριση της αξίας του μόχθου του αγρότη, η οποία ποικίλει ανάλογα με το είδος της καλλιέργειας.
Για παράδειγμα, άλλη τεκμαρτή εργασία έχουμε για τα οπωροκηπευτικά, άλλη τεκμαρτή εργασία έχουμε για τα σιτηρά κλπ.. Προσθέστε δε και τα κουπόνια για την ασφάλιση των μελών της οικογένειας του αγρότη, αλλά και των εργατών που χρησιμοποιεί. Όλα αυτά πλέον θα υπολογίζονται στο κόστος, όπως επίσης η απόσβεση φυτικού, ζωικού κεφαλαίου και μηχανημάτων. 
Επίσης, προβλέπεται η αγροκάρτα, η οποία θα πιστώνει σε κάθε αγρότη το 70% των επιδοτήσεων και ενισχύσεων, που έχει λαμβάνειν ο αγρότης βάσει της δήλωσης ΟΣΔΕ.   
Τέλος, προβλέπεται το Μητρώο Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, μέσα στο οποίο θα διευκρινίζεται και ποιος είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης. 
Πρέπει να υπάρξει βελτίωση. Και πιστεύω ότι ο Υπουργός, μέσα από γόνιμο διάλογο με τους αγρότες, θα προχωρήσει σε γενναίες βελτιώσεις. 
Ο Πρωθυπουργός της χώρας κάλεσε τους αγρότες για διάλογο, μια πρωτοβουλία θετική, μια κίνηση που οι αγρότες πρέπει να την εκμεταλλευτούν και να την αξιοποιήσουν, βάζοντας στο τραπέζι του διαλόγου με τον Πρωθυπουργό όλα τα θέματα που τους απασχολούν. Δεν πρέπει να παρασύρονται από εκείνους που ευθύνονται γι’ αυτή την κατάσταση. Εάν αυτοί ήθελαν το καλό των αγροτών και της γεωργίας, θα είχαν πάρει τα κατάλληλα μέτρα νωρίτερα. 


Σας ευχαριστώ πολύ”.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου