ΤΡΕΙΛΕΡ-ΔΙΚΟ ΜΟΥ

« Υπάρχει και η στροφή του «Τρελού», μην μας ξεχνάτε!!!!

Τρίτη, 26 Μαΐου 2015

Λίγα γνωρίζουμε για την σκλήρυνση κατά πλάκας...

Παγκόσμια Ημέρα Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας ήταν η Δευτέρα 25 Μαΐου και είναι σίγουρο ότι λίγοι γνωρίζουν ότι η νόσος δεν είναι κληρονομική, ίσως λίγο περισσότεροι γνωρίζουν ότι δεν είναι θανατηφόρος και ουδείς γνωρίζει πόσοι γνωρίζουν ότι η νόσος δεν είναι μεταδοτική...
Λίγοι είναι επίσης εκείνοι οι οποίοι γνωρίζουν ότι τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας έχουν συνήθως το ίδιο προσδόκιμο ζωής με εκείνο του γενικού πληθυσμού και η πορεία της υγείας τους είναι ελπιδοφόρα, καθώς υπάρχουν πολλά φαρμακευτικά σκευάσματα τα οποία σταματούν την εξέλιξη της νόσου, ενώ είναι πολύ λίγοι οι ασθενείς που έρχονται αντιμέτωποι με το χειρότερο ενδεχόμενο, δηλαδή τη χρήση αναπηρικού αμαξιδίου.
Είναι λίαν αμφίβολο, επίσης, πόσοι γνωρίζουν ότι οι γυναίκες, με τη συνεργασία του νευρολόγου και του γυναικολόγου τους και υπό την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, μπορούν να φέρουν παιδιά στον κόσμο και, έτσι, να διατηρήσουν το δικαίωμά τους στην μητρότητα.
Υπολογίζεται ότι 2,5 εκατ. άτομα πάσχουν παγκοσμίως από σκλήρυνση κατά πλάκας, εκ των οποίων τα 500.000 βρίσκονται στις χώρες της Ε.Ε. και τα 10-12.000 στην Ελλάδα. Η συντριπτική πλειονότητα των ατόμων τα οποία προσβάλλονται από τη νόσο είναι νέοι, ηλικίας 20- 40 ετών, ενώ η συχνότητα της εμφάνισης της νόσου στις γυναίκες είναι σχεδόν τριπλάσια σε σχέση με τους άνδρες
Στην Ελλάδα, παρατηρούνται ακόμη προβλήματα για τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας στην πρόσβασή τους στους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης, στο δικαίωμα της μάθησης, στον αθλητισμό -δεν υπάρχουν εξειδικευμένοι γυμναστές και ειδικοί χώροι άθλησης-, στην οικογένεια, στην εργασία, στο σεξ, ενώ μόλις πρόσφατες είναι οι προσπάθειες για να τοποθετηθούν ράμπες σε παραλίες της χώρας μας, προκειμένου να μπορούν να κολυμπήσουν τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας.
Εάν δείτε μια τέτοια ράμπα στην παραλία στην οποία συνηθίζετε να κολυμπάτε, μην δυσανασχετήσετε. Να χαρείτε! Η χώρα κάνει βήματα, να πείτε, και να υποδεχθείτε τους νέους λουόμενους στη φιλόξενη πλαζ!
περισσότερα: http://www.protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου