ΤΡΕΙΛΕΡ-ΔΙΚΟ ΜΟΥ

« Υπάρχει και η στροφή του «Τρελού», μην μας ξεχνάτε!!!!

Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΣΕΒΕ ΓΙΑ ΛΑΙΚΕΣ ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ





ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ

Συνάδελφοι,
Όλοι γνωρίζουμε πως ο κλάδος των Λαϊκών Αγορών αντιμετωπίζει πολλά κι οξυμμένα προβλήματα, που θέτουν σε δοκιμασία όχι μόνο το μεροκάματο των πωλητών αλλά και το μέλλον του ίδιου του θεσμού.
Η πτώση του τζίρου, η άγρια φορολόγηση, τα έκτακτα χαράτσια που έγιναν μόνιμα, τα πρόστιμα για ψύλλου πήδημα, αλλά και η αναθεώρηση των Αδειών Λαϊκής Αγοράς, για την οποία εξακολουθούν να απαιτούν  φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, είναι ένα μέρος των προβλημάτων αυτών.
Σήμερα  επανέρχονται στο προσκήνιο με μεγαλύτερη ένταση και άλλα ζητήματα εξίσου σοβαρά  που υπονομεύουν ευθέως τον κλάδο και ένα πολύ σημαντικό από αυτά είναι οι λεγόμενες «Αγορές χωρίς Μεσάζοντες, τα παζάρια που οργανώνουν διάφορα Κινήματα τύπου - Κοντά  στον Καταναλωτή - Μαζί θα τα φάμε - κλπ.                                                                 

Συνάδελφοι
Καμιά καταναλωτική ανάγκη δεν υποχρεώνει ούτε απαιτεί να υπάρχουν και να λειτουργούν στην ίδια περιοχή δύο και τρεις διαφορετικού είδους  Λαϊκές Αγορές.

Οι νόμιμες λαϊκές του Κλάδου μας,  αποτελούνται από τους πραγματικούς παραγωγούς χωρίς μεσάζοντες και τους νόμιμους επαγγελματίες που καθημερινά ελέγχονται.  
Όλες οι άλλες, στήνονται και λειτουργούν  παράνομα, στηριγμένες από συγκεκριμένες Δημοτικές Αρχές μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσουν ιδιοτελή συμφέροντα και πολιτικά παιχνίδια.                                                                                                                            
Όσοι στηρίζουν σήμερα τέτοιες «αγαθές» δραστηριότητες και καλλιεργούν αυταπάτες ότι μέσα από τέτοιες δραστηριότητες δήθεν αντιμετωπίζονται οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης, εν γνώσει τους προωθούν την εφαρμογή  των κατευθύνσεων και των εντολών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που σκοπό έχουν τη σταδιακή συρρίκνωση των Λαϊκών Αγορών, μέχρι και την  οριστική τους εξαφάνιση, μέσω της δημιουργίας υπερβολικών δυσκολιών και εμποδίων.       
Προωθούν βήμα-βήμα την προσπάθεια αντικατάστασής τους από αγορές χωρίς καμία νομιμότητα, έτσι ώστε και η διάλυσή τους αύριο να είναι εύκολη, όταν κρίνουν ότι δεν τους είναι πια απαραίτητες. 
Όταν δηλαδή και το υπαίθριο εμπόριο συγκεντρωθεί στα χέρια μεγαλεμπόρων, ανωνύμων εταιριών και πολυεθνικών τροφίμων.
Αυτή είναι, η ουσία, γι' αυτό και οι δημιουργοί τέτοιων αγορών αδυνατούν να απαντήσουν στα  ερωτήματα που θέτει ο κλάδος μας:
·         Για ποιο λόγο στήνονται αυτές οι παράνομες αγορές, τι ρόλο θέλουν να παίξουν και ποιόν εξυπηρετούν;
·         Ποιος Νόμος επιτρέπει τη λειτουργία τους και ποιος είναι ο Νόμιμος .Φορέας . τους;
·         Ποιος μηχανισμός ελέγχει τα παραγόμενα είδη και πιστοποιεί την προέλευσή τους;
·                  Ποιος ελέγχει τις παραγόμενες ποσότητες κάθε προϊόντος που διακινείται και ποιος τις καταγράφει, ώστε να διαπιστώνεται πότε αυτές εξαντλούνται, για να αποκλείεται έτσι το ενδεχόμενο αυτά να αντικαθίστανται από προϊόντα του  εμπορίου;
·         Ποιος εγγυάται ότι όσοι επανδρώνουν τέτοιες παράνομες, αγορές και δηλώνουν παραγωγοί και ΜΗ μεσάζοντες, δεν διακινούν και προϊόντα του  εμπορίου;
·         Πόσες από .τις Ταμειακές Μηχανές των «συναδέλφων» αυτών λειτουργούν και πόσες φέρουν στη σφραγίδα τους την ένδειξή Παραγωγός;
·                  Ποιοι και πότε έκαναν σύγκριση τιμών μεταξύ νόμιμων και παράνομων Λαϊκών και μπορούν σήμερα οι Δήμοι, εντελώς αυθαίρετα να ανακηρύσσουν τις δεύτερες ως  φθηνές  και  να τις διαφημίζουν κιόλας;

Συνάδελφοι
Είναι κοινό μυστικό ότι γύρω από αυτές τις δήθεν αγορές χωρίς μεσάζοντες, κινούνται χονδρέμποροι και εισαγωγείς που διακινούν χιλιάδες τόνους εισαγόμενα προϊόντα τα οποία πωλούνται ως Ελληνικά, όπως όσπρια Κίνας, ξηροί καρποί Τουρκίας, μέλι Βουλγαρίας κ.ά.
Προωθούνται επίσης προϊόντα του εμπορίου, τυριά, αλλαντικά, λάδι, αλεύρι, πατάτες, κρεμμύδια κλπ, οι διακινητές  των οποίων προτιμούν τις λαϊκές αυτές γιατί γλυτώνουν από κάθε έλεγχο κι άλλες παραπέρα υποχρεώσεις.
Σε διαφημιστικά έντυπα που μοιράζονται για λογαριασμό των παραλαΐκών αυτών, μεταξύ άλλων, είδαμε να διαφημίζονται γαρίδες Αργεντινής, αστακοί. Κούβας, μπακαλιάροι Ισλανδίας, αλλά και χαρτί υγείας, απορρυπαντικά κι αρκετά ακόμα, προϊόντα  που ασφαλώς και ΔΕΝ τα πουλάνε αυτοί που τα παράγουν.
Απέναντι στα φαινόμενα αυτά και την κεκαλυμμένη εξαπάτηση του καταναλωτικού , κοινού, αντί οι Δήμοι να γίνονται ακούσιοι συνένοχοι παράνομων δραστηριοτήτων, προκειμένου, όπως λένε, να εξασφαλίσουν κάποια τρόφιμα για τους δημότες τους που τα έχουν ανάγκη, καλύτερο θα ήταν να διεκδικήσουν από την Κεντρική Διοίκηση τους παρακρατηθέντες πόρους που τους ανήκουν.
Τους πληροφορούμε ότι μόνο στις παραδοσιακές Λαϊκές Αγορές του κλάδου μας, ασκείται καθημερινός και ουσιαστικός έλεγχος σε όλα τα προϊόντα, όπως και στους, πωλητές, και στις οποίες μπορεί να βρει ευκολότατα Θέση κάθε γνήσιος παραγωγός.       
Όπως το ίδιο εύκολα μπορεί κι ο καταναλωτής να κάνει σύγκριση τιμών και ποιότητας, να γνωρίζει την προέλευση των προϊόντων και να διαπιστώσει τη γνησιότητα της ιδιότητας του πωλητή.


Συνάδελφοι
Τα προβλήματα με τις παραλαϊκές κρύβουν ένα ακόμα ζήτημα με αρνητικότατες επιπτώσεις για τον κλάδο και είναι η «Υπονόμευση» της Κυριακάτικης Αργίας.
Οι μεθοδευμένες κινήσεις που έγιναν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις κατ' απαίτηση των μεγαλοκαταστηματαρχών για την πλήρη κατάργησή της, δείχνουν να συνεχίζονται και σήμερα, εάν επιτύχουν θα έχουν ολέθριες συνέπειες για τις Λαϊκές Αγορές.
Κάθε σκέψη επίσης από την πλευρά του κλάδου μας, για λειτουργία των Λαϊκών Αγορών και τις Κυριακές, θα αποτελέσει πραγματικό δώρο για όσους θέλουν να τις αποδομήσουν τελείως και να τις μετατρέψουν σε αγορές όμοιες με τις σημερινές παραλαϊκές και παζάρια.

Απέναντι λοιπόν στα σχέδια αυτά και τη συστηματική επίθεση που δέχεται ο κλάδος μας σήμερα, οφείλουμε να ξεσηκωθούμε όλοι, να ορθώσουμε το ανάστημά μας και συσπειρωμένοι στα Σωματεία μας, τους Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες μας να απαντήσουμε δυναμικά κι αποφασιστικά



Να απαιτήσουμε εδώ και τώρα από την παρούσα Κυβέρνηση
·      Την κατάργηση όλων των παράνομών ψευτολαΐκών
·      Ενιαίο Νομικό Πλαίσιο λειτουργίας για όλες τις.-Λαϊκές Αγορές: της· Χώρας
·      Ενσωμάτωση των Βιολογικών Αγορών στις Λαϊκές Αγοράς της Περιφέρειας Αττικής και για την υπόλοιπη χώρα στις κατά τόπους Περιφέρειες.
·                  Να καταργηθεί τώρα ο Ν. 4117/2013 που «απελευθερώνει» την Κυριακάτικη Αργία και η Κυριακή να παραμείνει Αργία όλο το χρόνο, νομοθετικά κατοχυρωμένη .

Συνάδελφοι
Αυτά τα αιτήματα και διεκδικήσεις μας, για να έχουν καλύτερα αποτελέσματα, χρειάζονται συνεργασίες και συντονισμένη δράση με κλάδους εργαζομένων που αντιμετωπίζουν κι αυτοί ίδια προβλήματα, όπως οι εργατοϋπάλληλοι, οι αυτοαπασχολούμενοι μικροκαταστηματάρχες και επαγγελματίες , συμμαχίες επίσης με κοινωνικούς φορείς, καταναλωτικές οργανώσεις, λαϊκές Επιτροπές και κατοίκους κάθε περιοχής.

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΤΗΣ ΠΑΣΕΒΕ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΤΟ ΠΑΡΟΝ
ΣΕ ΚΑΘΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΕΣΜΑ, ΣΥΜΒΑΛΛΟΝΤΑΣ ΟΣΟ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΠΟΡΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ.
ΕΙΜΑΣΤΕ ΒΕΒΑΙΟΙ  ΟΤΙ,  ΜΕ   ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ,  ΕΧΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΜΑΣ ΟΛΟ ΤΟΝ ΛΑΟ, ΘΑ ΟΡΘΩΣΟΥΜΕ  ΤΕΙΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΜΑΣ
ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΛΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΕΙΝΑΙ ·ΘΕΣΜΟΣ
ΑΡΡΗΚΤΑ ΔΕΜΕΝΟΣ ΜΕ ΤΑ ΛΑΪΚΑ ΣΤΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου