ΤΡΕΙΛΕΡ-ΔΙΚΟ ΜΟΥ

« Υπάρχει και η στροφή του «Τρελού», μην μας ξεχνάτε!!!!

Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

Η επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ για τα προβλήματα στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς


Επίκαιρη ερώτηση βουλή_page_001


ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΖ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΜΗ΄
Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016
 

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Προχωρούμε τώρα στη συζήτηση της τρίτης με αριθμό 1006/14-6-2016 επίκαιρης ερώτησης του Βουλευτή Ηρακλείου του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κ. Εμμανουήλ Συντυχάκη προς τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, σχετικά με τα προβλήματα στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς.
Στην επίκαιρη ερώτηση θα απαντήσει ο Υπουργός κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής.
Το λόγο έχει ο Βουλευτής κ. Εμμανουήλ Συντυχάκης για να αναπτύξει την ερώτησή του για δύο λεπτά.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΥΝΤΥΧΑΚΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκαν αλλαγές του Προγράμματος «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» για τη λειτουργία των βρεφικών παιδικών σταθμών και των ΚΔΑΠ για το σχολικό έτος 2016-2017. Μάλιστα, τις χαρακτηρίσατε και κοινωνικά δίκαιες -επιτρέψτε μας-, τόσο δίκαιες που οι μόνοι που χειροκρότησαν αυτές τις αλλαγές ήταν η ΚΕΔΕ και οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών παιδικών σταθμών, χαρακτηρίζοντάς τες μάλιστα και ως θετικά πρωτόγνωρες.
Η πραγματικότητα, όμως, λέει ότι και φέτος χιλιάδες παιδιά δεν θα διαβούν την πόρτα των παιδικών βρεφικών σταθμών. Οι αλλαγές τις οποίες έχετε εξαγγείλει είναι σε αντιδραστική κατεύθυνση. Πρώτον, λέτε ότι εξασφαλίσατε 175 εκατομμύρια ευρώ, κατά 9 εκατομμύρια λιγότερα σε σχέση με τη φετινή χρονιά. Ήταν 184 εκατομμύρια ευρώ και αποκλείστηκαν περίπου σαράντα πέντε χιλιάδες παιδιά πέρυσι. Στην πραγματικότητα, τα παιδιά που μένουν εκτός είναι πολύ περισσότερα, αφού το εν λόγω Πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά οικογενειών με πολύ χαμηλό εισόδημα.
Επίσης, δεν έχετε δώσει ακόμη ούτε τα 46 εκατομμύρια ευρώ για τη φετινή χρονιά, που προέρχονται από εθνικούς πόρους, με αποτέλεσμα χιλιάδες εργαζόμενοι μέσω ΕΣΠΑ να είναι απλήρωτοι και οι σταθμοί να αντιμετωπίζουν πρόβλημα εκτέλεσης του έργου. Μάλιστα, είχαμε καταθέσει και σχετική ερώτηση για αυτό.
Άρα, λοιπόν, τα ίδια και χειρότερα θα συμβούν και φέτος. Θα αποκλειστεί πολύ μεγαλύτερος αριθμός βρεφών και νηπίων και θα υπάρχουν λιγότεροι εργαζόμενοι στις δομές και μεγαλύτερες περικοπές στις προσφερόμενες υπηρεσίες.
Δεύτερον, από εδώ και στο εξής, η χρηματοδότηση δεν θα δίνεται στους παιδικούς σταθμούς, όπως γινόταν μέχρι τώρα, αλλά απευθείας στον ωφελούμενο χωριστά. Αυτό σημαίνει πώς ο γονιός θα αναζητά τον παιδικό σταθμό που θα στείλει το παιδί του. Αυτό θα οδηγήσει αντικειμενικά στην πριμοδότηση των ιδιωτικών παιδικών σταθμών, αφού προς τα εκεί θα κατευθυνθούν οι γονείς. Στην πράξη, δηλαδή, στερεί από τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς σημαντικούς πόρους, αλλά και προσωπικό, η χρηματοδότηση του οποίου εξαρτάται από τη λειτουργία του παραπάνω Προγράμματος. Κι αυτό, γιατί το πόσοι εργαζόμενοι θα προσληφθούν θα εξαρτάται από το πόσοι γονείς θα έχουν δηλώσει ενδιαφέρον για τους παιδικούς σταθμούς του δήμου.
Τρίτον, μειώνεται το voucher ανά ωφελούμενο κατά 5%. Το κάνετε για να κερδίσετε κάποιες θέσεις. Θυμίζουμε ότι είχαν γίνει και αντίστοιχες περικοπές στα voucher κατά καιρούς και οδήγησαν σε περικοπές στη μεταφορά, σε εξωσχολικές δραστηριότητες, στη σίτιση των παιδιών.
Τέταρτον, καταργείται ο περιορισμός που ίσχυε, σύμφωνα με τον οποίο μια δομή μπορούσε να φιλοξενήσει έως και το 70% των θέσεών της μέσω του Προγράμματος. Πλέον, έως και το 100% των θέσεων μιας δομής μπορεί να καλύπτεται από τους δικαιούχους του Προγράμματος. Φαινομενικά δελεαστικό, αλλά στην πράξη αποκλείετε παιδιά λαϊκών οικογενειών ή παιδιά δημοσίων και δημοτικών υπαλλήλων, που δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ και δεν θα καταφέρουν να μπουν σε κάποιον παιδικό σταθμό. Δηλαδή, τι κάνετε; Είναι αυτό που λέμε «διαχειρίζεστε τη φτώχεια», δηλαδή παίρνετε από τους φτωχούς για να δώσετε τα ψίχουλα στους εξαθλιωμένους. Άνθρακες, λοιπόν, ο θησαυρός με αυτές τις λεγόμενες κοινωνικά δίκαιες αλλαγές.
Γι’ αυτό, λοιπόν, σας ρωτάμε, κύριε Υπουργέ, τα εξής: Τι μέτρα θα πάρετε προκειμένου να διασφαλίσετε τη δωρεάν ένταξη στους παιδικούς βρεφικούς σταθμούς όλων των παιδιών, καταργώντας τα τροφεία, ικανοποιώντας τις αιτήσεις όλων των οικογενειών, χωρίς διακρίσεις και προϋποθέσεις, καθώς και τη χρηματοδότηση των κονδυλίων του κρατικού προϋπολογισμού;
Δεύτερον, τι θα γίνει με την εκκρεμότητα των 46 εκατομμυρίων ευρώ που δεν έχετε αποδώσει, έτσι ώστε χιλιάδες εργαζόμενοι να πληρωθούν και να ολοκληρωθεί η εκτέλεση του έργου στους παιδικούς;
Τρίτον, θα προσλάβετε το απαραίτητο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό, με σταθερά, πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα;
Τέταρτον, θα αναπτύξει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για την κατασκευή νέων σύγχρονων δημόσιων παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, που να καλύπτουν το σύνολο των παιδιών στις ηλικίες από έξι μηνών έως πεντέμισι ετών;
Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Ευχαριστούμε τον κ. Συντυχάκη.
Στην ερώτηση θα απαντήσει ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής.
Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο για τρία λεπτά.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ (Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης): Κύριε Πρόεδρε, θα μου επιτρέψετε για μισό λεπτό να κάνω μία αναφορά στη σημερινή ημέρα, όπου συμπληρώνονται είκοσι χρόνια από τον θάνατο ενός μεγάλου πολιτικού ηγέτη, του Ανδρέα Παπανδρέου.
Κύριε Πρόεδρε, θα αναφερθώ τώρα στην ερώτηση του αγαπητού συναδέλφου, τον οποίο ευχαριστώ για την κατανόηση γιατί δεν μπόρεσα την προηγούμενη εβδομάδα να έρθω.
Κατά πρώτον, ήθελα να ρωτήσω κάτι τον αγαπητό μου συνάδελφο, του οποίου εκτιμώ την πρωτοβουλία για τη συγκεκριμένη ερώτηση, την αγωνία και το ενδιαφέρον, γιατί είναι κρίσιμο σε μία σύγχρονη κοινωνία να έχουμε προτεραιότητες που να αφορούν εκείνους που δεν μπορούν λόγω της ηλικίας τους –στη συγκεκριμένη περίπτωση, των παιδιών της προνηπιακής και της νηπιακής ηλικίας- να υπερασπιστούν και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Εκεί, πράγματι, κρίνεται μία κοινωνία. Σ’ αυτές τις προτεραιότητες προσδιορίζονται οι ποιοτικοί δείκτες μίας κοινωνίας.
Επειδή, λοιπόν, έκανε σχόλιο για την τοποθέτηση της ΚΕΔΕ και των άλλων φορέων που ήταν στη συνάντηση, ήθελα στη δευτερολογία του να μου απαντήσει ποιον άλλον φορέα προτείνει να ήταν και δεν ήταν, διότι όταν τοποθετούμεθα σε μία τέτοια ευαίσθητη περίπτωση, δεν μπορούμε να λέμε ό,τι θέλουμε, κύριε Πρόεδρε, απλώς για να κάνουμε αντιπολίτευση. Εγώ θεωρώ ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας είναι πάντα πολύ προσεκτικό στις τοποθετήσεις του.
Θέλω, λοιπόν, να μου πει ο αγαπητός μου συνάδελφος αν απεκλείσθη κάποιος φορέας και εγώ ως Υπουργός θα αναγνωρίσω το λάθος μου.
Έγινε μία ανοιχτή διαβούλευση για πρώτη φορά, κύριε συνάδελφε. Για πρώτη φορά κλήθηκαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, είτε ήταν δημόσιοι, είτε ήταν ιδιωτικοί. Τι να κάνω; Δεν την ορίζω εγώ την ΚΕΔΕ. Την ορίζουν οι δήμαρχοι που εκλέγονται από τον ελληνικό λαό. Είτε μας αρέσει, είτε δεν μας αρέσει, έχει μία ηγεσία που μπορεί να είναι προσκείμενη πολιτικά ή να μην είναι. Τι σχέση έχει αυτό; Χάνει την αξιοπιστία ή το ενδιαφέρον της για να συμβάλει από τη μεριά της;
Εγώ νομίζω, λοιπόν, ότι έγινε ένας πολύ χρήσιμος και δημιουργικός διάλογος. Αποτέλεσμα αυτού του διαλόγου ήταν να πάμε σε ένα νέο σύστημα, πιο δίκαιο, πιο δημιουργικό, πιο κοινωνικό, πιο αντιγραφειοκρατικό. Βασανιστήκαμε για να πάρουμε αυτήν την απόφαση. Ήταν ένα εγχείρημα, γιατί πηγαίνουμε σε ένα νέο σύστημα το οποίο πρέπει έγκαιρα, γρήγορα και πρώιμα να μπει σε λειτουργία, για να μπορέσει από τον Σεπτέμβριο να λειτουργήσει.
(Στο σημείο αυτό χτυπά το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υπουργού)
Δεύτερον, δεν μειώνεται ούτε κατ’ ελάχιστον ο αριθμός των παιδιών. Αντιθέτως, το σύστημα γίνεται πιο δίκαιο, γιατί ξέρετε πάρα πολύ καλά, κύριε Συντυχάκη, αφού ενδιαφέρεστε για την κοινωνική δικαιοσύνη, ότι σε πολλές περιπτώσεις το παιδί μίας μητέρας που δεν εργαζόταν, δεν μπορούσε να μπει, επειδή δεν εργαζόταν. Ας ήταν και πιο φτωχή από μία εργαζόμενη μητέρα!
Τρίτον, είπατε για τα χρήματα. Ξέρετε πάρα πολύ καλά πόσο μειώθηκαν οι πιστώσεις του ΕΣΠΑ. Αυτή η Κυβέρνηση συμπλήρωσε από εθνικούς πόρους, κύριε συνάδελφε, για να μην υπάρξει ούτε ένα παιδί που δεν θα είναι στον αριθμό των παιδιών που πηγαίνουν στους παιδικούς σταθμούς. Άρα, λοιπόν, δεν μπορεί κανείς να απομειώσει το σοβαρό ενδιαφέρον και την προσπάθεια που έκανε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, για να αντιμετωπίσει ακριβώς αυτήν την πραγματικότητα.
Είπατε για τις εκκρεμότητες που υπήρχαν. Πράγματι, δεν σας κρύβω ότι υπήρχαν εκκρεμότητες για το οφειλόμενα στους εργαζόμενους του έτους που τρέχει. Ήδη αυτή τη στιγμή προωθούνται δυο δόσεις. Και εγώ σας διαβεβαιώνω από αυτό εδώ το Βήμα -και να με καλέσετε και να ασκήσετε την πιο αυστηρή κριτική- ότι μέχρι τον Αύγουστο θα έχουν καλυφθεί όλες αυτές οι οφειλές που υπήρχαν.
Με αυτό το σύστημα, όμως τώρα, κύριε συνάδελφε, το οποίο κατακρίνετε, έχω την εντύπωση ότι μάλλον το αντιμετωπίζετε με προκατάληψη. Θα σας ζητούσα ειλικρινά –επειδή ξέρω ότι είστε καλοπροαίρετος άνθρωπος- να το διαβάσετε καλά και να δείτε ότι πραγματικά είναι πιο απλό, πιο λειτουργικό, δίνει περισσότερες δυνατότητες.
Θέλετε να επανέλθουμε στο προηγούμενο σύστημα; Να μας το πείτε και αυτό. Το προηγούμενο σύστημα, λοιπόν, έδινε τη δυνατότητα 70% κάλυψης στους βρεφικούς σταθμούς. Αυτό πάει 100%. Το προηγούμενο σύστημα περιόριζε σε πέντε σταθμούς. Εάν οι πέντε σταθμοί είχαν καλυφθεί, δεν μπορούσε ένας γονιός να πάει το παιδί του κάπου αλλού. Τώρα, αυτό το δικαίωμα είναι απεριόριστο. Όλα αυτά χτίζουν μια νέα προσπάθεια που πραγματικά διαμορφώνει ένα νέο περιβάλλον σε αυτό το χώρο.
Και βεβαίως, πρέπει να δούμε και τις εκκρεμότητες που υπάρχουν σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους με τις δικαστικές αποφάσεις, που υπάρχει και εκεί ένα ζήτημα. Και σας πληροφορώ –και πιστεύω να ψηφίσετε τη διάταξη- έχουμε ετοιμάσει ένα πολυνομοσχέδιο στο οποίο έχουμε προβλέψει τη δυνατότητα των δήμων να μην προσφεύγουν σε παραπάνω διαδικασίες και να αποδέχονται τις πρωτόδικες αποφάσεις.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Κύριε Υπουργέ, αυτά μπορούμε να τα πούμε και στη δευτερολογία σας.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ (Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης): Εντάξει.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Κύριε Βουλευτά, κύριε Συντυχάκη, έχετε τον λόγο για τη δευτερολογία σας.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΥΝΤΥΧΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, είπατε ότι χρειάζεται να δίνουμε προτεραιότητα στις προνηπιακές ηλικίες, για να έχουν τη δυνατότητα οι γονείς τους να διεκδικούν, να φωνάζουν, κ.ο.κ..
Εγώ θα σας πω το εξής. Βέβαια, το κληρονομήσατε, αλλά από ό,τι φαίνεται το συνεχίζετε ακριβώς στην ίδια ρότα που το άφησαν και οι προηγούμενοι. Για να δείτε δηλαδή πόσο κοινωνικά δίκαιες είναι και οι δικές σας επιλογές και αλλαγές, άλλο τόσο κοινωνικά δίκαιες ήταν όσα έκαναν και οι προηγούμενες Κυβερνήσεις. Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι κρίσιμες ηλικίες έξι μηνών έως πεντέμισι ετών, -μιλάμε για τις γεννήσεις 2010-2014- που θα έπρεπε να ήταν στους παιδικούς-βρεφικούς σταθμούς είναι 508.000. Πόσα παιδιά καλύπτει το κράτος; Καλύπτει 80.000. Οι γεννήσεις ήταν 508.000 για τα έτη 2010-2014, άρα τόσες είναι οι πιο κρίσιμες ηλικίες έξι μηνών έως πεντέμισι ετών! Αντιλαμβάνεστε δηλαδή, ότι το κράτος καλύπτει μόλις το 15% των πραγματικών αναγκών της ελληνικής κοινωνίας.
Βέβαια, εμείς δεν σας λέμε ότι πατήστε ένα κουμπί και την επόμενη μέρα να καλύψετε και τις 508.000. Αλλά τι κάνετε; Εμείς σας κατηγορήσαμε και σας είπαμε ότι διαχειρίζεστε τη φτώχια. Αυτό κάνετε.
Αλλά και τα εισοδηματικά και τα κοινωνικά κριτήρια ισχύουν. Όταν κάποιος είναι άνεργος, το παιδί του δεν έχει την προτεραιότητα, γιατί μπορεί να κάθεται στο σπίτι να το βλέπει. Ισχύουν, λοιπόν, κριτήρια τέτοια που αποκλείουν τη συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών. Και βεβαίως, δεν θέλουμε να επανέλθει το παλιό σύστημα. Γι’ αυτό και σας είπαμε ότι εμείς διεκδικούμε εντελώς διαφορετικά θέματα και θα σας πω σε λίγο για αυτά.
Αλλά θα έλεγα το εξής. Οι ελλείψεις σε προσωπικό έχουν κάνει σκληρές και εξοντωτικές τις συνθήκες εργασίας. Το 2011 η τότε Κυβέρνηση κατήργησε το εξάωρο στους νηπιαγωγούς των παιδικών σταθμών στο όνομα της ισότητας των όρων εργασίας και επέβαλε το οκτάωρο. Στην πορεία επανήλθε το εξάωρο κάτω από τις διαμαρτυρίες των εργαζομένων, αλλά και το γεγονός ότι η δουλειά του παιδαγωγού απαιτεί διαρκής, οξυμένη προσοχή και εγρήγορση.
Στην πράξη, όμως, αυτό το πράγμα δεν τηρείται, αφού ελλείψει προσωπικού αναγκάζονται να εργάζονται κυκλικά πέραν του εξαώρου.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Και φέρνουμε το εξής ερώτημα: Θα προσλάβετε το αναγκαίο προσωπικό, παιδαγωγικό, βοηθητικό, με πλήρη εργασιακά, μισθολογικά, συνταξιοδοτικά δικαιώματα, για να σταματήσει αυτή η καταστρατήγηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας;
Δεύτερον, πολλούς εργαζόμενους στους παιδικούς σταθμούς, στα ΚΔΑΠ και σε άλλες δομές, τους έχετε σε εργασιακή εκκρεμότητα. Αναφερθήκατε προηγουμένως ότι θα φέρετε διάταξη στο επικείμενο νομοσχέδιο για τις νέες ρυθμίσεις στους ΟΤΑ. Αυτοί οι εργαζόμενοι είχαν καταφύγει πρωτόδικα, είχαν δικαιωθεί και με βάση την ισχύουσα νομοθεσία υποχρεούται ο δήμος να καταφύγει στο Εφετείο και να ακυρώσει μια θετική πρωτόδικη απόφαση.
Εσείς λέτε ότι θα φέρετε νέα διάταξη. Δεν έχουμε αντίρρηση σε αυτό -το ξέρουμε, το γνωρίζουμε- αλλά, προσέξτε, χωρίς αστερίσκους. Διότι στο επικείμενο νομοσχέδιο, που αναφερθήκατε εσείς, αναφέρει «μόνο στην περίπτωση που οι δήμοι έχουν εξασφαλισμένες πιστώσεις για την κάλυψη της μισθολογικής δαπάνης και με γνωμοδότηση του προϊσταμένου της οικονομικής υπηρεσίας». Τι σημαίνει αυτό; Όταν υποχρηματοδοτείται ο δήμος, όταν δεν έχει «πού την κεφαλήν κλίναι», όταν δεν έχει να πληρώσει τους εργαζόμενους, όταν δεν έχει να τα βγάλει πέρα με τις δομές, τι θα κάνει; Θα τους απολύσει. Θα καταφύγει στο Εφετείο; Τι; Πρέπει να μας δώσετε συγκεκριμένη απάντηση και να αλλάξετε, να διορθώσετε αυτά τα κακώς κείμενα.
Άρα, ποταμός προβλημάτων, κύριε Υπουργέ. Αυτά είναι τα αποτελέσματα βέβαια της αποκέντρωσης της επιχειρηματικής και ανταποδοτικής λειτουργίας των δήμων και των δομών, που «γονατίζουν» γονείς, παιδιά, εργαζόμενους στις δομές. Έτσι θα οδηγηθούμε, σε τελική ανάλυση, πού; Στις ΚΟΙΝΣΕΠ και στον εθελοντισμό, για να μπορούν να λειτουργήσουν οι δομές. Αλλά στην πράξη οδηγούνται τα πράγματα στην εμπορευματοποίηση των αναγκών του παιδιού και στην υποβάθμιση των υπηρεσιών βέβαια και στον παιδαγωγικό ρόλο.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Ολοκληρώστε, παρακαλώ.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΥΝΤΥΧΑΚΗΣ: Ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε, λέγοντας το εξής: Εμείς ως Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας ξεκινάμε από μια αφετηρία που λέει ότι η προσχολική αγωγή είναι ανάγκη και δικαίωμα όλων των παιδιών και βρεφών για τη σωστή ψυχοσωματική εξέλιξη. Τα ΕΣΠΑ είναι πολύ επισφαλή προγράμματα, όπως και το Πρόγραμμα Επενδύσεων, που γνωρίζετε πάρα πολύ καλά με αποφάσεις της Κυβέρνησής σας ότι ο κόφτης ανά πάσα στιγμή μπορεί να κόβει τη χρηματοδότηση για τις κοινωνικές δομές. Και λέτε ότι μέχρι τον Αύγουστο θα έχουν πληρωθεί οι εργαζόμενοι. Βεβαίως. Να δούμε μέχρι τότε πόσες περικοπές θα γίνουν.
Γιατί, όμως, τόσους μήνες δεν δίνατε τα χρήματα στους εργαζόμενους; Ή τι είναι αυτό που διασφαλίζει ότι από τους εθνικούς πόρους που λέτε ότι αυξάνεται το ποσό για τους παιδικούς σταθμούς, θα δοθεί ολάκερο και στην ώρα του ή αν δεν θα έρθει ο κόφτης να το κόψει, διότι δεν θα βγαίνουν τα δημοσιονομικά και τα πρωτογενή πλεονάσματα;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Καλώς.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΥΝΤΥΧΑΚΗΣ: Άρα, κατά τη γνώμη μας, οι παιδικοί σταθμοί δεν πρέπει να είναι παιδοφυλακτήρια, αλλά να ικανοποιούν βασικές κοινωνικές ανάγκες και κυρίως, να υπηρετούν τον βασικό στόχο για την προσχολική αγωγή.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Ευχαριστούμε κι εμείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου